Dec 132013
 

Vi fick problem med IPv6 på en ny Debian-server där vi körde 3.10 av kärnan. I normalläget funkade IPv6 bra, men det blev problem t.ex. när man kör över en Sixxs-tunnel med låg MTU, 1280. Att köra från datorn som har hand om tunneländan var inget bekymmer, eftersom MSS (maximum segment size) i TCP tar hand om det då den datorn vet om sin egen MTU på tunnelinterfacet. Däremot blev det problem med enheter som satt på nätet bakom tunneln, då de hade MTU på 1500 och därför högre MSS.

Problemet härleddes till att servern med 3.10 kärnan struntade i ICMP Packet Too Big. Som en första åtgärd sänkte jag MTU till 1280 på servern, vilket fungerade som tillfällig lösning. Sedan backade vi kärnan till 3.2 och då fungerade det som det skulle.

I efterhand ser vi att det verkar vara ett känt problem och att det jobbas på det, även om det inte är allmänt känt. Patchar är på väg.

 Posted by at 12:35

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)